Välgörenhetsgrupper som samlar in mat och kläder växer fram på Facebook. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
ÖRNSKÖLDSVIK

Välgörenhetsgrupper växer fram på nätet

1:32 min

Olika typer av välgörenhetsgrupper växer fram på Facebook. Ett par i Örnsköldsvik startade för ett par veckor sedan facebooksidan "Ett ljus i mörkret" för att hjälpa människor som har det svårt med ekonomin. Kristina Östman, en av de som fått hjälp via facebooksidan, tycker att känns skönt att ha någon att vända sig till om det krisar.

– Förra månaden fick vi slut på blöjor och ersättning till min bebis. Vi hade inga pengar och då dök detta upp på facebook och jag frågade om hjälp, berättar Kristina Östman.

Gruppen "Ett ljus i mörkret" hjälper människor som har det tufft med ekonomin, genom att samla in kläder eller ordna mat. Kristina Östman lever själv på socialbidrag och det var alltså när pengarna inte räckte en månad som hon vände sig till den nystartade facebooksidan.

– Det är pinsamt att leva på socialbidrag. Det kändes fruktansvärt att fråga om hjälp, men nu känns det bra att veta att jag kan vända mig dit igen om det krisar, säger Kristina Östman.

Jan-Olov Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik, säger att kommunen följer de riktlinjer som finns när det gäller försörjningsstöd. Men att den typ av välgörenhet som växer fram via facebookgrupper kan vara ett alternativ när pengarna inte räcker.

– I ett akutläge kan det vara bra, men långsiktigt måste vi få en generell välfärd för alla. Idag blir det allt vanligare att plånboken styr och det känns jobbigt, säger Jan-Olov Häggström.

Men har inte socialtjänsten i Örnsköldsvik brustit?

– Det kan vi ha gjort i enskilda ärenden. Men att leva på försörjningsstöd är inte lätt. Du har inget överskott utan du måste kämpa för att få varje månad att gå ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista