Långa raka linjer och cirklar är knivigast att göra, även om det kan verka enkelt. Där kan man se att kunskaperna brister hos somliga, säger tatueraren Kennth Silfveråsen. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Västernorrland

Ny tatueringsskola i Sundsvall ska öka kvaliteten och leda till högre krav i framtiden

"Just nu får vi andra städa upp"
2:33 min

Tatueraren Kennth Silfveråsen är trött på att kunskaperna är generellt låga hos tatuerare. Han startar därför en skola i Sundsvall i september, som ett första steg mot ett krav på utbildning i branschen.

– Jag kommer att jobba med myndigheterna för att det ska bli så i framtiden, säger Kennth Silfveråsen.

Han tror att en anledning till bristande kunnande är att det har blivit häftigt att tatuera. Det finns serier på tv och idag kan vem som helst öppna en egen studio.

– Det är ett problem. Man måste lära sig grunderna först och bli bra på att rita cirklar och raka streck. Dessutom bör man ha en god estetisk bakgrund först och kunna teckna, säger Kennth Silfveråsen.

Och just nu vet inte alltid kunderna om tatueraren har den kompetensen, säger han.

– Vi andra får städa upp fula linjer och misslyckade motiv. Sedan finns en hälsorisk också när många tatuerare saknar hygienutbildning, säger Kennth Silfveråsen.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".