Foto Tommy Engman/SR.
VÄSTERNORRLAND

Mittbuss vann bussupphandling i länet

Tomas Byberg:"Kul att mindre företag gör sig gällande"
1:30 min

Mittbuss AB, där sex lokala bussföretag ingår, blev dom stora vinnarna när det nu står klart vilka som ska sköta kollektivtrafiken i länet de kommande 10 åren. Mittbuss ska i fortsättningen trafikera hela Ångermanland plus Ånge och delar av Sundsvall. 100 nya bussar och 120 nya medarbetare kommer att behövs.

100 nya fordon och 120 nya medarbetare kommer att behövas enligt Tomas Byberg, v.d. för Byberg&Nordin och störste delägare i Mittbuss AB.

Den nya upphandlingen gäller från juni 2014 och 10 år framåt. I Sundsvall och Timrå blir det Nobina, tidigare Swebus, som tar över trafiken från Keolis.

– Upphandlingen har på flera sätt gått väldigt bra. Vi får en prisbild som totalt sett för länet ligger bra till om vi jämför med bokslut 2012 och prognos för 2013. Man ska dock komma ihåg att vi upphandlat mindre trafik än vad vi kör idag, säger Per Eriksson, myndighetschef.

– När det gäller övriga krav på miljö och fordon ser det också väldigt bra ut. Vi kommer i tätorterna Sundsvall, Härnösand och Sollefteå få se ny teknik i form av Elhybridbussar vilket kommer bli väldigt intressant, menar Per Eriksson.

Nytt i denna upphandling är även att vi kommer att profilera fordonen på ett tydligare sätt.

– Det ska inte vara någon tvekan vem man åker med och vem som ansvarar för trafiken, säger Per Eriksson.

Trafiken i Örnsköldsviks tätort är ännu inte avgjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".