Thure Eriksson, LRF. Foto: Stig Edfast
VÄSTERNORRLAND

LRF vill se satsning på ekologiskt djurfoder

1:34 min

En ökad satsning på ekologiskt djurfoder, skulle kunna hålla markerna i Västernorrland öppna. LRF vill få politikerna att stötta ekologiska odlingar i större utsträckning. Lars Holm i Åvike, som nyligen slutat med mjölkkor ser det som en möjlighet att utnyttja åkrarna.

– Det finns ett ljus i det här och det är möjligen att gå över till att odla ekologiskt djurfoder, säger Lars Holm.

– Och det är något som jag vet att LRF diskuterar och vill satsa på. Våra marker här är rena jämfört med stora arealer söderut och det ger en god förutsättning att odla krav-godkänt här. På så sätt skulle markerna få ett nytt värde, säger han

Och LRF-basen i Västernorrland, Ture Eriksson, håller med.

--Förutsättningarna för ekologisk mat har förbättrats mycket inte minst som en följd av matskandalerna på senare tid. Våra konsumenter blir mer noga med vad dom handlar och vi ska visa att vi kan driva ett miljövänligt, hållbart och långsiktigt jordbruk, säger Ture Eriksson.

--I Sverige klarar vi självhushåll bara i fem dagar som det ser ut idag. Blir vi avskurna från omvärlden är det tomt på hyllorna i mataffärerna efter bara fem dagar.

– Det är viktigt inte minst att få politikerna att inse att vi inte kan lägga igen all denna åkermark bara för att den inte är lönsam idag. Det finns viktiga mål att uppnå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista