Får testa bössan varje år - om jägaren jagar på statens mark. Foto: Scanpix
Västernorrland

Nya krav ställs i höst på länets jägare

1:44 min

Till hösten skärps kraven på jägare som jagar på statens mark i fjällen. Länsstyrelsen har bestämt att alla de som jagar på statens mark måste göra nya skjutprov varje år.

– Vi är måna om att det jagas på ett etiskt och riktigt sätt.De flesta markägare och skogsbolag har grudkrav på de som jagar på deras marker. Vi ansåg det var rimligt att även vi har ett lägsta krav för skyttet, säger Erik Lindberg, jakthandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Från och med i höst måste jägare som jagar på statens mark i fjällen varje år göra ett nytt skjutprov innan de sätter sig på passen. Totalt är det ungefär 1100 jägare som påverkas av förändringen. Provet kallas "dekalen" och går ut på att träffa en stillastående älgtavla fyra gånger utan att missa. Enligt Erik Lindberg på länsstyrelsen är det ett enklare prov än vad skyttarna redan gått igenom vid jägarexamen.

Vad är meningen att ha nytt krav när det inte är så svårt?

– Skytte är en färskvara, så det måste man träna varje år. Det här är ett sätt att få ut jägarna att faktiskt prova sitt vapen på skjutbanan, säger Lindberg.

Det finns ändå jägare som inte behöver anpassa sig efter det nya kravet. Samebymedlemmar och deras gäster som jagar på dom här markerna påverkas inte, eftersom de enligt lag har rätt att själva bestämma vilken skjutskicklighet som ska gälla vid deras jakt.

Men trots skärpta regler kommer det vara svårt för länsstyrelsen att kontrollera om de följs. Det kan bli aktuellt med stickprover bland jaktlagen, men de får förlita sig mest på att jaktledarna står för kontrollerna.

– Det vilar alltid ett ansvar på jaktledarna att jakten bedrivs på rätt sätt. Det är ett förtroende de har, säger Lindberg.

Jägareförbundet i Västerbottens län är väldigt positiva till förändringen.

– Det är viktigt för att få en så etisk jakt som möjligt, säger K-G Abrahamsson, ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista