1 av 2
Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
2 av 2
Magnus Forss. Foto: Ulf Thonman
Västernorrland

Stora skillnader i avgifter för kulturskolan

1:56 min

Med skolstarten drar kulturskolorna också igång. Barn i länet får prova på olika estetiska uttryckssätt. Men terminsavgiften för kulturskolan varierar i länets kommuner. I Härnösand kan det kosta uppemot 1400 kronor per termin, medan det är gratis att delta i kulturskolan i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Vad tycker du om skillnaderna mellan kommunerna? Kommentera artikeln.

– Det är olika syn på vilka mål man har med kulturskolan. Jag uppfattar den avgiftsfrihet vi har som ett klart uppdrag att ha en verksamhet som bjuder in så många som möjligt, säger Magnus Forss, chef för Kulturskolan i Sundsvall.

I länet är det bara i Sundsvall och Örnsköldsvik som kulturskolornas verksamhet är avgiftsfri.

I Ånge kommun kostar det mellan 400 och 700 kronor per termin, Timrå 400 kronor, Sollefteå 500 och Kramfors kommun kostar det 500 kronor per termin.I Härnösand kostar det mellan 500 och 1400 per termin.

– Går man och spela instrument kostar det 500 kronor, men avgiften är inkomstrelaterad, så det finns avgifter upp till 1400 kronor per termin, säger Bengt Hedström, chef på Kultur och musikskolan i Härnösand.

I Sundsvall och Örnsköldsvik är Kulturskolan gratis. Gör inte en avgift att vissa inte har råd att deltaga?

– Det känns inte så, är det så att man inte har så mycket pengar så behöver man ju inte batal mer än 500 kronor, säger Bengt Hedström. Om det vore gratis kanske det skulle vara så många så vi inte kunde ta in alla som ville gå.

Nu har Sveriges musik och kulturskoleråd tagit fram en nationell handlingsplan för en lägre och jämnare terminsavgift - för att minska de stora skillnaderna mellan kommunerna.

För kanske är det som kulturskolechefen Magnus Forss i Sundsvall säger.

– Det vi gör handlar inte om att ta fram en Yohio till, eller en Helen Sjöholm, utan alla ungars kreativa sidor förtjänar att byggas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista