Omkring 180 passagerare befann sig på tåget som fastnade i Norralatunneln efter skyfallet. Foto:Christian Höijer/Sveriges Radio
Västernorrland

Tågresenär i nöd köpte bil på nätet

2:15 min

Skyfallet över Hälsingland igår gjorde att Norralatunneln norr om Söderhamn vattenfylldes. Alla tåg norrifrån och söderifrån ställdes in. Christer Ölén från Indal orkade inte vänta på ersättningsbuss utan köpte en bil istället.

– Jag satt på ett av tågen från Stockholm och släpptes av i Söderhamn.

När tåget började rulla långsammare och det stod klart att resan skulle bli lång eftersom det inte gick att få tag på ersättningsbussar till alla kom Christer på att det fanns alternativa lösningar. Han började söka efter bilar på nätet.  

– Jag tyckte det var en bra lösning.

Säljaren fanns i Iggesund och skrattade när han förstod att det var en desperat bilköpare som ringde. 

– Men han insåg allvaret i situationen så han levererade bilen, en gammal taxi, till stationen i Söderhamn, berättar Christer.

Regnet öste ner över Hälsingland vid lunchtid igår och Norralatunneln fylldes av forsande vatten och bråte. Ett tåg blev stående inne i tunneln under drygt fyra timmar innan det kunde bogseras ut. Christer satt på tåget som stod på tur att passera genom tunneln. Men tåget stannade i Söderhamn där passagerarna fick kliva av och vänta på bussar.

– När vi passerade Söderhamn regnade det inte så farligt men det var mycket vatten som stod under viadukter och på andra låga ställen och det sprutade ur dagvattenbrunnarna. Det var som en sjö överallt.

Många passagerare drabbades av tågförseningarna igår men för Christer Ölén blev väntan ganska kort då han alltså köpte en bil på nätet. 
– Jag har inte hört talas om något liknande tidigare men det funkade bra så det är ett roligt tips.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista