1 av 2
Åsa Bergh och hennes servicehund Duga. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Hunden Duga hjälper Åsa Bergh i vardagen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Hundar ska hjälpa rörelsehindrades vardag

1:38 min

Fler funktionshindrade har fått möjlighet att utbilda en servicehund i ett projekt som drivs av Hjälpmedelsinstitutet. Nästa år ska Socialstyrelsen utvärdera nyttan av hundar till exempel kan hjälpa rörelsehindrade klara vardagssysslorna eller signalhundar som underlättar för hörselskadade.

Ledarhundar för synskadade har länge varit accepterade men servicehundarnas viktiga arbete är inte lika känt säger Åsa Bergh i Näsåker som själv är rörelsehindrad.

– Visst har det blivit bättre men samhället är fortfarande inte riktigt redo för det här, säger hon.

Åsa är matte till Rottweilertiken Duga som hon själv utbildar. Det är viktigt att Duga till exempel kan plocka upp och hämta saker som Åsa tappar och demonstrerar genom att låta mobilen glida ner på gräsmattan. Duga måste också kunna få bort kopplet själv om det trasslar sig runt hennes tassar och hon måste även kunna lösa även andra hinder i vardagen.

– Om man sitter i rullstol som jag gör så finns det inte på världskartan att jag ska hålla på att rodda hunden fram och tillbaka kring alla snöröjningskäppar och allt vad det kan vara, säger Åsa Bergh.

En certifierad servicehund har rätt att till exempel följa med in på restauranger något som kan besvära allergiker men Åsa menar att de flesta problem går att lösa om man bara försöker.

– Det är jättebra att man månar om allergiker men vi ska passa oss för att ställa flera handikappgrupper mot varandra. Flexibiliteten finns ofta hos många astmatiker och allergiker, säger hon.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt.edfast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista