1 av 2
Hemma hos Eva Åhlén och Sven-Åke Näslund har brunnen sinat i sommar. Foto: Lennart Sundwall
2 av 2
Här pumpas det ut 150 liter vatten per sekund vilket gett både badande och boende i området problem i sommar. Foto: Lennart Sundwall
ÖRNSKÖLDSVIK

Mivas vattentest gav fritidsboende problem

1:39 min

När det kommunala vattenbolaget Miva i Örnsköldsvik började provpumpa tillgången på vatten i en ny planerad vattentäkt i Sidensjö fick fritidsboende i området problem.

Hemma hos Eva Åhlén och Sven-Åke Näslund finns en grävd brunn som använts sedan lång tid tillbaka och den har aldrig tidigare sinat. Idag finns bara drygt tio centimeter högt vatten i brunnen.

– Det brukar vara 60-70 centimeter på sommaren och då har det ändå varit en torr sommar och lågvatten i sjön, det har aldrig förr varit så här lite vatten, säger Eva Åhlén.

Miva har sedan tidig sommar prov pumpat en vattentäkt som på sikt ska förstärka den nuvarande vattentäkten i Gerdal som förser Örnsköldsviksborna med dricksvatten. 150 liter per sekund pumpas ut i Bysjön, två kilometer därifrån bor ett antal fritidshusägare som nu drabbats av det här arbetet. En av brunnarna har sinat rejält. Kent Westerlund jobbar på Miva:

– Vi är inte alldeles säkra men vi håller på att undersöka om det är så att vårt arbete har inneburit att grundvattnet har sjunkit på grund av att vi pumpar ut vattnet i Bysjön.

Miva har på senare tid kopplat in det kommunala vattennätet till minst fyra fastighetsägare i området. En annan konsekvens av Mivas arbete är att den populära badplatsen i Bysjön knappt använts i sommar. Med 150 liter kallvatten per sekund i sjön har badtemperaturen sjunkit rejält:

--Det vatten vi tar ut håller en temperatur på 7-8 grader och det är väl rätt kallt att bada i, säger Kent Westerlund på Miva.

Mivas provpumpning har annars gett önskat resultat så här långt säger Westerlund.

-Tillgången på vatten är bra och kvalitén på vattnet är också bra, vi ska utvärdera vårt försök senare i höst, avslutar Kent Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista