Örnsköldsviks kyrka. Foto: Anna Ahlström
Västernorrlands län

Allt färre väljer att rösta i kyrkovalet

Om en månad är det kyrkoval, men allt färre väljer att gå till valurnorna. I Härnösands stift var valdeltagandet vid förra valet något högre än rikssnittet på knappa tolv procent, men det är fortfarande låga siffror. Ovetskap menar Kajsa Åslin, pressekreterare på stiftet, är orsaken.

– Det är kanske inte riktigt känt att Svenska kyrkan är en demokratisk organisation, att man har den här möjligheten att påverka, tror Kajsa Åslin, som är pressekreterare vid Härnösands stift.

I kyrkovalet har medlemmarna möjlighet att välja vem som ska styra kyrkan, både på lokal, regional och nationell nivå. Man röstar på så kallade nomineringsgrupper, som kan vara både politiska partier och opolitiska grupper. 

Men trots att alla Svenska kyrkans medlemmar, över 16 år, får lova att rösta dalar deltagandet. 2001 var det 14,5 procent av alla medlemmar som röstade, och vid förra valet 2009 var det knappa 12 procent. Och det svala intresset för kyrkovalet är tråkigt ur demokratisk synvinkel, menar Kajsa Åslin.

– Människor missar sin chans att påverka, att utnyttja sin demokratiska rättighet och möjlighet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista