Mohamed el Haded Wesam. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
HÄRNÖSAND

Hungerstrejkar för att uppmärksamma statslösa palestiniers situation

1:37 min

För sex år sedan kom Mohamed el Haded Wesam till Sverige från Palestina för att söka asyl. I dag lever han i Härnösand utan möjlighet att lämna landet och utan möjlighet att få stanna. För att få myndigheterna att förstå hans och andra statslösa palestiniers situation hungerstrejkar han sedan en månad tillbaka.

– Jag hoppas att kunna leva ett normalt liv snart, säger Mohamed el Haded Wesam.

Han bor i Migrationsverkets tillfälliga boende i Härnösand. Han har inte ätit på över en månad, är trött och avmagrad men är villig att i ett sista försök satsa sin hälsa för att förmå myndigheterna inse det orimliga i hans situation.

– Jag är villig att bli utvisad till vilket land som helst, jag har förlorat sex år av mitt liv, jag har förlorat mitt hopp, mitt leende och nu förlorar jag min hälsa, säger Mohamed el Haded Wesam.

Härnösandsbon Per Hammarström har reagerat över Wesams situation och beöker honom regelbundet.

– Jag tog kontakt med Migrationsverket och för mig är det självklart - Wesam kan inte utvisas till något annat land. Då måste han få stanna i Sverige, säger han.

Vi söker Migrationsverket för en kommentar kring Wesams fall och vid lunchtid kommer riksdagsledamoten Christina Höj Larsen, (V) att besöka Wesam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista