1 av 3
Översvämning Galtström. Foto: Anna Morveto
2 av 3
Översvämning vid Galtströms bruk. Foto: Anna Morveto
3 av 3
Översvämning Galtström. Foto: Anna Morveto
SUNDSVALL

Bruket vid Galtström hotas av översvämning

2:08 min

Det gamla järnbruket vid Galtström söder om Sundsvall hotas av översvämning efter de senaste dygnens skyfall, enligt Ulf Broman som är ansvarig för projektet Kustvägen längs Njurundakusten.

Enligt honom har vattenmängderna underminerat dammarna vid bruket och man är nu oroliga för att det inte ska hålla. Ulf Broman säger till P4 Västernorrland att han aldrig tidigare sett något liknande och att han även pratat med folk som bott där i 70 år som heller aldrig varit med om något liknande.

– Det har varit extremt mycket vatten. Det är tydligen väldigt lokalt, säger Ulf Broman.

Greger Wiklund, vars dotter ska gifta sig i Galtströms kyrka var på plats för att se förödelsen med egna ögon och bröllopsfesten som skulle hållas i lokalen vid bruket måste nu flyttas.

– Tittar man på hur det ser ut nu så tänker man ju att det kan vi glömma, men det är ont om tid, säger Greger Wiklund.

När Jan Harlin, som nu är pensionär men som sedan sjuttiotalet har jobbat med dammarna runt Galtström, var på plats i går kväll klockan tio var det ett rätt lugnt vattenflöde. Men när han kom tillbaka klockan fyra på tisdagsmorgonen hade vattenytan stigit rejält.

– Det är svårt att åtgärda när det är naturen som spökar så det är nog svårt att hitta på en direkt lösning, säger Jan Harlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista