1 av 2
2 av 2
Pia Alm leder pass flera dagar i veckan men skriver aldrig på nätet om vad hon presterat. Foto: Aila Stefansdotter Franck
Västernorrland

Sociala medier kan leda till träningshets

3:18 min

Uppdateringar på sociala medier om hur man presterat på träningspasset irriterar lika mycket som bilder på barn. Pia Alm som har lett grupper på gym i Sundsvall i 15 år menar att gillande tummar kan leda till träningshets.

Att äta sunt och röra på sig är bra men det kan bli för mycket. Och de sociala mediernas beroendeframkallande kommentarsfunktioner kan leda till träningsnarkomani.
--  Det händer att man stannar på gymet och kör tre pass i rad, det menar Pia Alm som är träningskoordinator på Sensia i Sundsvall.
Facebook, Instagram, Twitter och alla träningsaplikationer med sociala funktioner gör att många gärna delar med sig av senaste löprundan eller lägger upp bilder på sig själva i samband med träning. Under Pias 15 år i branschen har hon märkt att folk tenderar att träna allt mer.
Skillnaden mellan att träna mycket och att lida av ortorexi handlar om när man börjar köpslå och förhandla med sig själv.
– Tänker man att om jag äter middag med kompisarna ikväll måste jag springa en mil, då måste man stanna upp och tänka efter. När man får ångest av att inte träna och börjar tänka att man är fel och tjock och inte duger, då måste man själv fundera på vad man håller på med.
Hur mycket ångest får man då av att andra delar med sig av sin träning?– Det tror jag är jättejobbigt, då drar man sig undan i stället.
Hur mycket skriver du själv på nätet om din träning?
– Jag brukar skriva att folk är välkomna på mina pass men jag skriver aldrig om vad jag gjort eller lägger upp bilder på mig själv.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista