1 av 2
Tur och lojalitet har gjort att sommaren fungerat bra trots underbemanning på länets sjukhus, enligt Vårdförbundet. Foto: Bertil Ericson /Scanpix
2 av 2
Maria Bäckman, ordförande för vårdförbundet i Sundsvall. Foto: Annelie Ledin
Västernorrland

Lugnare än väntat på länets sjukhus i sommar

1:34 min

Trots underbemanning blev inte sommaren på länets sjukhus riktigt så tuff som personalen hade räknat med, efter förra sommarens tunga arbetssituation. Men det är fortfarande långt ifrån bra, enligt Vårdförbundet.

Maria Bäckman, som är länsordförande för Vårdförbundet, tror att sommarens positiva utveckling har att göra med personalens lojalitet.

– Vi har fått mycket positiva signaler. Man hade förstås gruvat sig väldigt för man vet hur pressat det varit under en längre tid och många gick nog in i sommaren med oro för hur det ska bli och så, men samtidigt har det ju gått bra tack vare personalens lojalitet mot sina arbetsplatser och sina arbetskamrater, säger Maria Bäckman.

Personalens lojalitet är grundbulten i att sommaren ändå har gått bra, trots underbemanning, menar Maria Bäckman.

Men fortfarande finns det de som har tvingats skjuta på sin semester, jobba övertid och ta dubbla pass.

– Ofta kan det ju vara att man börjar sitt pass klockan sju på morgonen och sedan ska man sluta vid fyra, men då kan det vara att då kommer ingen kvällssjuksköterska och då får man stanna kvar till tio, säger Maria Bäckman.

Inger Johansson är vice ordförande i Vårdförbundet i länet, och hon tror att den förbättring man har kunnat se i år beror mycket på ren tur - länsborna har hållit sig friska, och på så sätt minskat den förväntade vårdtyngden.

– Det har varit en lyckosam sommar och det har gjort att det har gått ganska så bra. Men det man måste göra från arbetsgivarhåll är att se till att rekrytera sjuksköterskor så det finns en täckning hela året, så man inte ska behöva leva hela tiden med det här att det är på gränsen hela tiden, säger Inger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista