1 av 2
Redd grönsakssoppa - eller ängamat - är perfekt lunchmat. Lätt och snabb att få till, enligt kocken Elin Ahlberg. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Elin Ahlberg beredd att laga mat i radioköket. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Elin Ahlberg lagade redd grönsakssoppa, maten vi glömt

Vår kock från Rotsjö, Elin Ahlberg, livade upp en av alla maträtter som fallit i glömska. Den redda grönsakssoppan går fort och lätt att laga till. Många kanske känner igen den under namnet "ängamat".

Redd grönsakssoppa

1 morot
1 liten palsternacka
1-2 potatisar
1 liten bit rotselleri
0,5 purjolök
Några buketter blomkål
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
2-3 dl grädde
Salladskrydda

Skala och skölj grönsakerna, koka upp buljongen och lägg i grönsakerna (blomkålen lägger du i lite senare så den inte blir sönderkokt). Krydda och smaka av. Avsluta med grädden och red lätt. Färdigt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista