Mohamed el Haded Wesam. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
VÄSTERNORRLAND

Migrationsverket kan inte ge hopp till hungerstrejkande

5:07 min

I går berättade vi om Mohamed el Haded Wesam, en statslös palestinier som vuxit upp i flyktingläger och som sökt asyl i Sverige, men som efter sex år varken fått uppehållstillstånd eller kunnat utvisas. Nu hungerstrejkar han för att få en lösning. Men Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson menar att det inte är omöjligt att utvisa Wesam från Sverige.

Mohamed el Haded Wesam menar att han varit tillmötesgående mot myndigheterna. Hans fall har uppmärksammats av bland annat den västernorrländska riksdagsledamoten Christina Höj Larsen, som är vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor och som vill se en lagändring. Men enligt Migrationsverket är det möjligt att utvisa Wesam.

– När man är statslös finns det en problematik men det är inte omöjligt att personen kan återvända till ett land. Skulle det visa sig att den enskilda har gjort allt man kan förvänta sig då beviljas också tillstånd. Men man måste först försöka verkställa domstolsbeslut innan, säger Fredrik Bengtsson.

Han menar att det är upp till individen att bevisa att det inte är något annat land som kan ta emot honom.

– Den som ska utvisas måste visa att man aktivt försökt få fram nya handlingar och tillmötesgå de krav som finns, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista