Carina Eriksson, tillförordnad VD på Övikshem. Foto: Maria Ågren/ SR.
Västernorrlands län

Brist på hyresrätter - trots det säljer kommunerna

1:19 min

Det är brist på hyreslägenheter i samtliga kommuner i länet - men trots det planerar flera av de kommunala bostadsbolagen att sälja lägenheter.

Anledningen är att det är för dyrt för kommunen att ta hand om lägenheterna.

– På orter där bostadsmarknaden är svår och vi har vakanser, plus att det är förhållandevis dyrt att förvalta för oss, klarar vi inte av rent ekonomiskt att behålla fastigheterna, säger Timo Siikaluoma, VD för Solatum, det kommunala bostadsbolaget i Sollefteå.

Trots att alla kommuner i länet uppger att det råder brist på hyreslägenheter planerar nu både Solatum, Ånge fastighets och industri AB och Övikshem att sälja lägenheter - totalt nästan 120 stycken.

Två stentrappor upp precis vid Örnparken i Örnsköldsvik sitter Carina Eriksson, som är tillförordnad VD för det kommunala bostadsbolaget. Att ekvationen lägenhetsbrist och försäljning kan låta märklig håller hon med om, men förklarar att det handlar om bostäder i kommunens ytterområden.

– Det råder ju brist på hyreslägenheter i de centrala delarna av Örnsköldsvik. De lägenheter vi planerar att sälja ligger i yttre delar av kommunen. Där finns ett överskott idag, det är dyr hantering för oss helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista