Alexandra Wiberg (till vänster) och Ella Bromée spelar i förmiddagsstudion. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Svensktoppen nästa 2013

Ella Bromée från Njurunda skriver låtar men sjunger helst inte

"Lyssnade bara på instrumental jazz, sen bara på metal"
7:47 min

Unga Ella Bromée och hennes kompis Alexandra Wiberg hälsade på i förmiddagsstudion och spelade låten hon skickade in till Svensktoppen nästa, och den absoluta favoritcovern, Seven nation army av White Stripes. Hon berättade också om hur hon började spela gitarr.

Ella är född och uppvuxen i Njurunda och skriver låtar, men ser sig inte som en singer/songwriter.

– Jag sjunger egentligen inte själv, men när jag skriver låtar är det ingen annan som kan dem, så då måste jag.

Hon skickade in sin låt "28 tusen ord", där hon sjunger själv, till Svensktoppen nästa. Men det var inte hennes egen idé.

– Jag och Alexandra spelade på First Hotel i Sundsvall. När vi hade spelat våra egna låtar ville en person från Bilda att vi skulle spela in den och skicka in till Svensktoppen nästa. Då var det bara två dagar kvar av inskickningstiden!

Ellas låt föll på målsnöret men Sveriges Radio fick upp ögonen för henne och en live-spelning i Förmiddag i P4 kändes självklar. "28 tusen ord" spelades tillsammans med hennes och Alexandras favoritcover "Seven nation army". Skulle hon få önska att vara någon känd person för en dag, så väljer hon den kvinnliga gitarristen Orianthy, som skulle ha varit med på Michael Jacksons sista turné. Annars är det mer yrken som arkitekt eller psykolog som sjuttonåringen drömmer om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".