Ett nyfött barn undersöks av en läkare. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet

Ingegerd Hildingsson: "Måste ta hand om flera förlossningar samtidigt"
1:16 min

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet. Och en lika stor andel överväger att lämna yrket, visar en enkät bland landets barnmorskor som genomförts vid Mittuniversitetet.

Läget är sådant att man kan tala om kris menar Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad, som lett undersökningen.

--Krisen finns redan inom både mödravård och förlossningsvård. I vården i Sverige har det stramats åt alldeles förfärligt och för till exempel barnmorskorna på landets förlossningsavdelningar innebär det att de ofta får ta ansvar för flera förlossningar samtidigt, vilket är stressande såväl för barnmorska som för föräldrar, som blir otrygga av att lämnas ensamma, säger hon.

Oroande är att det oftare är yngre barnmorskor än äldre som visar tecken på utbrändhet. Ingegerd Hildingsson förklarar det med att den äldre generationen hann bli erfarna barnmorskor i en miljö med större personaltäthet och lugnare tempo. De yngre kastas direkt in i förlossningsvården och har inte hunnit få den erfarenhet som skapar trygghet i jobbet.

För att vända utvecklingen behövs mer resurser och en återgång till principen en barnmorska per föräldrapar.

– Det erfarna barnmorskor som finns går nu i pension, den ena efter den andra, och återväxten är inte god. På sikt innebär det ännu större arbetsbelastning för de barnmorskor som orkar vara kvar och att man spär på utbrändheten, säger Ingegerd Hildingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".