1 av 2
Allt fler lånar biblioteksböcker via datorn. Foto: Stig Edfast
2 av 2
Enhetschef Ulf Johansson oroas av kostnadsökningen för E-böcker. Foto:Stig Edfast
Västernorrland

E-böcker populärt men dyrt för biblioteken

"Måste dra in på annat"
1:27 min

Allt fler lånar böcker digitalt från biblioteken, så kallade E-böcker. Förra året ökade den utlåningen från Sundsvalls stadsbibliotek med 100 procent. Men biblioteken får betala förlagen för att kunna tillhandahålla tjänsten, 20 kronor per lån.

Förra året kostade detta stadsbiblioteket 200 000 kronor. Fortsätter ökningen blir det bekymmer menar Ulf Johansson, enhetschef för Media/Cirkulation.

– Allt talar för att intresset att låna E-böcker kommer att öka ännu mer och det innebär att våra kostnader också kommer att öka, säger Ulf Johansson.

– Vilket innebär att vi måste dra in på annat, inköp av vanliga böcker till exempel. Vi tvingas köpa färre kopior av populära böcker och folk kommer att få stå i kö för att låna.

Men e-böckerna är en tjänst som biblioteken ändå vill kunna tillhandahålla.

– E-boken är fantastisk, menar Ulf Andersson. Den finns tillgänglig dag som natt och för att låna behöver man aldrig stå i kö.

Ulf hoppas på ett avtal mellan biblioteken och förlagen som innebär att kostnaden blir rimlig och inte konkurrerar ut andra tjänster som biblioteken kan erbjuda.

--En slags licens där vi betalar en bestämd summa för rätten att låna ut E-böcker oavsett antalet lån.

Men två intressen står mot varann. Förlagen som vill tjäna pengar på sina böcker och biblioteken som vill kunna erbjuda E-bokslånarna tjänsten.

Förhandlingare har pågått länge utan resultat men till hösten hoppas Ulf Johansson att det ska vara löst.

Stig Edfast
stig.edfast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".