1 av 2
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
2 av 2
Lars Karlstrand, skolområdeschef i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
VÄSTERNORRLAND

Polisen kan söka efter papperslösa i skolor

Lars Karlstrand: "Måste lyssna till sitt hjärta"
1:48 min

Den här veckan börjar skolorna och från och med i höst har även papperslösa barn, det vill säga barn som befinner sig i Sverige utan tillstånd, samma rätt att gå i grundskola och gymnasium som alla andra barn. Samtidigt har polisen i uppdrag att leta rätt på och utvisa personer som fått slutliga utvisningsbeslut men som inte frivilligt vill lämna landet.

Lars Karlstrand, skolområdeschef i Sundsvall med ansvar för elevhälsan säger att varje rektor själv får bestämma om de vill samarbeta med polisen när det gäller papperslösa elever.

– I den här frågan har vi tänkt att man måste lyssna till sitt hjärta, rätt eller fel, men så har vi tänkt.

Lars Karlstrand lägger ett stort ansvar på polisen och undrar om de aktivt tänker söka efter papperslösa barn i skolan och därmed sabotera barnens rättigheter att gå i skolan.

– Gör polisen det så kommer föräldrar inte att våga skicka sina barn till skolan, och därmed är det faktiskt polisen som upphäver barnens rätt till skolgång.

Lagen ger barnen rätt till skolgång men skyddar inte familjen mot utvisning så därför kommer det att finnas en otrygghet som i vissa fall betyder att man skickar inte barnen till skolan. Lars Karlstrand menar också att barnen kanske inte vågar gå till skolan för att de är rädda att därmed riskera att familjen hittas och utvisas, något som i så fall skulle kunna skuldbelägga barnet.

Lars Karlstrand betonar att i alla andra fall samarbetar skolan aktivt med polisen men i det här fallet är det upp till varje rektor att avgöra. Han själv skulle inte ha problem att inte samarbeta med polisen  när det gäller den här frågan.

– Ingen rektor som inte samarbetar med polisen  kommer att straffas på något sätt, vi respekterar deras civila olydnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".