1 av 2
Foto: Lennart Sundwall Sveriges Radio
2 av 2
Karta med olycksplatsen utmärkt. Foto: Google
Örnsköldsvik

Tre personer döda efter båtolycka

1:59 min

Tre personer omkom och en skadades svårt i samband med en båtolycka vid Hörnskatan i Domsjö, strax utanför Örnsköldsvik, natten mot i söndags. En man 43 år, två kvinnor 28 respektive 27 år, avled. En man som är 40 år gammal skadades svårt och vårdas nu för sina mycket allvarliga skador på universitetssjukhuset i Umeå. Kommunen har dragit igång en krisgrupp för anhöriga och andra som behöver stöd. 

Samtliga inblandade är hemmahörande i Örnsköldsvik. En motorbåt kördes upp på stranden innan den välte. Polisen tror att olyckan inträffade någongång mellan 02 och 04 natten mot söndag.

En privatperson larmade om olyckan vid 11-tiden i förmiddags efter att ha hittat en fritidsbåt upp och ner i vattnet.

-Vi tror att olyckan inträffade mellan 02 och 04 natten mot söndag, säger Maria Näslund, förundersökningsledare.

Vad hände?

-Vi vet att sällskapet på fem personer lämnade hamnen i Örnsköldsvik för att åka hem till Gullvik. I Skidsta klev en man av båten, övriga fortsatte.

Hur har olyckan gått till?

-Vi spekulerar inte, det får den fortsatta utredningen visa. Vad vi har sett är att det är svåra skador på båten. Och på en varningsboj som ligger en 400-500 meter ut i vattnet. Om det har nåt samband vet vi inte.

Senare uppger polisen till TT att olyckan förmodligen kan ha berott på att fritidsbåten kolliderat med en boj.

– Det finns tydliga skador på bojen och på båten som stämmer överens, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland till TT.

Men hur olyckan har gått till ska utredas vidare.

Vars påträffades dom döda och den skadade?

-Under båten och alldeles invid båten, säger Maria Näslund.

Har ni någon åsikt om hastigheten var för hög och fanns det alkohol med i den här olyckan?

-Vet ej, det får obduktionerna och utredningen ge svar på.

Kommer haverikommisionen upp för att utreda olyckan?

-Det vet vi ännu inte, vi kontakar dom i morgon måndag så får vi se, säger Näslund.

Tillståndet för den man i 40 års åldern som var med om båtolyckan i Örnsköldsviks skärgård natten mot söndag är fortfarande allvarligt enligt intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset i Umeå.

Samtliga anhöriga var underrättade vid 17 tiden söndag. Församlingshemmet i Örnsköldsvik har öppnat upp för människor som vill komma och prata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista