Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.
Förmiddag i P4

Han vill göra he till ett rikssvenskt ord

3:24 min

Under helgen började ett två år gammalt blogginlägg om det norrländska ordet he att spridas på sociala medier. Språkkonsulten Samuel Stenberg är mannen bakom texten.

Varför blogginlägget har börjat florera på sociala medier igen efter två år är det ingen som kan svara på. Samuel Stenberg tror att det kan ha börjat med att någon googlat på ordet he och då hittat bloggen.

– Det är det som är det fina med sociala medier. Är det tillräckligt många som delar det vidare på Facebook så börjar det, säger han.

Ordet he är ett dialektalt verb som används i Norrland och uttalas också hä i vissa delar av landet. Ordet är den svenska motsvarigheten till det engelska ordet put. Kan användas bland annat som ställa, lägga och sätta.

– Används när det är ospecificerat hur man ska flytta det här objektet till en annan plats. Det spelar inte så stor roll om man har satt den här saken, eller om man har hängt upp den, lagt den eller vad man nu gjort, säger Samuel Stenberg.

Att ordet ska bli rikssvenskt är det inga tveksamheter om enligt Samuel Stenberg.

– Det finns ju i andra språk också. Jag såg i någon av kommentarerna på bloggen som påpekar att till och med norskan har en motsvarighet till det här. Vi kan ju inte vara sämre än norrmännen.

– Vi måste ju givetvis ha ett eget ord för det här. Det ersätter ju inte de andra orden.  Det är bara att he bort eller he upp eller he fram. Det är ett ord som liksom fyller en plats i svenskan där vi saknar ord, så jag tycker det är jättebra, säger Samuel Stenberg.

Finns det inget negativt med ordet he?

– Jag tycker inte det. Möjligtvis är böjningen någonting vi måste kolla upp.

Läs Samuels blogginlägg

Kajsa Nordmark
kajsa.nordmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista