Anders Nilsson från sjöräddningssällskapet har en tämligen klar bild om vad som hände när fyra människor tappade livet i skärgården utanför Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Orsakerna till båtolyckan klarnar

1:24 min

Med stor säkerhet orsakades den svåra båtolyckan i Örnsköldsviks skärgård igår där tre människor förolyckades, av att båten först kolliderade med en tung stålboj ute till havs och att säkerhetsdetaljen död mans grepp inte var aktiverat. Det säger idag Anders Nilsson från sjöräddningssällskapet som har mångårig vana från sjölivet.

Enligt polisen i dag måndag inträffade sjöolyckan ganska precis klockan tre natten mot söndag när fem personer i båt var på väg från hamnen i Örnsköldsvik till Gullvik. En man klev av, fyra andra fortsatte och enligt Anders Nilsson kolliderade båten i hög fart med stålbojen som finns ungefär 500 meter från stranden.

Föraren tappade herraväldet över båten som väger runt två ton och enligt Anders Nilsson var säkerhetsdetaljen död mans grepp inte aktiverat. Något som skulle ha stoppat den herrelösa båten:

- Min uppfattning är att död mans grepp inte var aktiverat. Hade motorn stannat hade båten enligt de vindar som fanns på natten och morgonen istället ha hamnat på stranden i motsatt riktning.

Polisens utredning om olyckan fortsätter. I dag säger sig polisen var säker på att olyckan inträffade ganska exakt 03.00 natten mot söndag. Detta sedan polisen kollat upp telefontrafiken från en av de omkomna.

De döda kropparna finns fortfarande kvar i Örnsköldsvik och obduktionen kan dröja i ett par veckor säger Maria Näslund som är förundersökningsledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista