Foto: Dita Alangkara/Scanpix
EFTER TRE

Evelina Larssons slöja väckte starka reaktioner

3:19 min

Natten till i lördags misshandlades en gravid kvinna i Farsta utanför Stockholm. Kvinnan själv tror att skälet till misshandeln var att hon bar slöja. Efter den här händelsen har fem debattörer startat hijab-uppropet. Som en del av uppropet bär både religiösa och icke-religiösa kvinnor idag slöja som en solidaritetshandling.

Evelina Larsson, kommer från Sundsvall, och för ett par år sedan bar hon slöja, som ett projektarbete på skolan, under en vecka.

– Det var en lärorik upplevelse. Det var alla möjliga reaktioner. Allt från folk som pekade finger, kassörskor som inte tittade oss i ögonen och personer som ropade efter oss på stan. Det var saker som i stil med ”stick hem”. Men vi fick också vänliga leenden, säger hon.

Hon förvånades över att de fick så många reaktioner.

– När jag själv möter en kvinna i slöja reagerar inte jag. Då förväntade jag mig att jag också ska kunna passera obemärkt förbi, säger Evelina Larsson.

Enligt den misshandlade kvinnans väninna, som Sveriges Radio pratat med, fick kvinnan först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade. Efter det har flera kvinnor vittnat om hur de regelbundet trakasseras för att de bär slöja.

– Det är fruktansvärt. Jag blir väldigt ledsen när jag hör det, säger Evelina Larsson.

Vad tänker du om uppropet som nu startat - behövs det?

– Det kan vara ett steg i rätt riktning. Det kan vara bra att visa sin solidaritet och visa att det inte är okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista