Foto: Klassrum: Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Västernorrlands län

Lärarsatsning kan bli ekonomiskt bakslag för kommunerna

I höst sjösätts regeringens satsning på förstelärare, något som i praktiken innebär mer ansvar och högre lön för vissa lärare, men många av länets kommuner är rädda att de måste ta den ekonomiska smällen.

I tre år utlovar regeringen statsbidrag, men hur det blir sedan är fortfarande ovisst. Det har gjort att flera kommuner har valt att tidsbegränsa lönehöjningen.

– Det kommer max att handla om 2-3 år, eftersom vi inte vet hur det ser ut efter 2016, om det fortfarande kommer att vara statsbidragsfinansierat. Vi kommuner kommer ju att få stå för den här kostnaden i framtiden, säger Malin Lundgren som är Hr-strateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall.

I Sundsvall kommer 31 lärare i den kommunala skolan få den nya titeln förstelärare. I Önsköldsvik är den siffran 22, och i Sollefteå kommer sex lärare att få upp till 5000 extra i plånboken varje månad, en löneökning som finansieras genom statsbidrag.

Till 2016 lovar regeringen statsbidrag, men vad som händer sedan är ovisst, något som oroar många kommuner, med en redan tight skolbudget. Men Johanna Jaara Årstrand, som jobbar med frågan om förstelärare på örnsköldsviks kommun, är positv.

– Jag tror att det är kvar för att stanna. jag tror att det är ett behov som oavsett statsbidrag eller inte fyller en viktig funktion.

Peter Johansson är lärare på Parkskolans gymnasium i Örnsköldsvik. Han kan själv tänka sig att bli förstelärare, och hoppas att kommunerna satsar på förstelärare även om statsbidragen försvinner.

– Jag är positiv. Förhoppningsvis faller det här jättebra ut, så att man vill fortsätta med det här, och att det bakas in i verksamheten, att det är klart att vi ska ha förstelärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista