Foto: Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Röda Korset vill förbjuda poliser att söka papperslösa barn på skolor

Charlotta Arwidsson: "Det borde finnas ett förbud att söka papperslösa barn"
3:42 min

Svenska Röda Korset välkomnar den nya lagändringen som innebär att papperslösa barn får gå i skola, men hade helst sett ett förbud för bland annat polis att besöka skolor i syfte att verkställa av- och utvisningsbeslut.

– Nu blir det upp till varje rektor och då är det upp till eleverna och föräldrar att söka sig till skolor där de känner sig trygga. Det är inte alla skolors uppgift att vara säker och trygg, säger Charlotta Arwidsson.

Enligt henne är det viktigt att skolorna är en trygg miljö för barnen så de har möjlighet att gå i skolan.

– Det är viktigt för dem att få tillgång till kunskap och utvecklas med andra barn. Att inte känna sig trygg och säker gör att de inte vågar gå till skolan, säger Charlotta Arwidsson.

Har skolorna kunskapen att hantera säkerheten på skolor och se till att barnen är trygga på skolan?

– Överlag är kunskapen om hur papperslösa lever är eftersatt. Träffar man inte papperslösa är det svårt att sätta sig in hur de har det.

Gränspolisen i till exempel Skåne och Västra Götaland har sagt att de inte kommer att hämta papperslösa barn i skolan. Men i Västernorrland har polisen inte tagit någon tydlig ställning i frågan.

– Vi har ett grundläggande uppdrag att verkställa beslut om utvisning. Hur vi gör det är upp till oss själva. Vi har ännu inte besökt någon skola, trots att det funnits papperslösa barn där tidigare. När vi genomför uppdrag försöker vi göra det med stor hänsyn till alla inblandade, säger Thomas Nilsson, operativ chef hos polisen i Sundsvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".