1 av 3
Maggan Sundin fyller paprikor med köttfärs och matvete och så en mustig tomatsås ovanpå. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Maria Maasoomi, dietist, kostekonom och kokboksförfattare från Uppsala leder matlagningen och tittar här över vad som hittills står färdigt. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Apelsinsallad. Foto Ulla Öhman
KRAMFORS

Kramforskockar får inspiration av mat från Mellanöstern

1:40 min

Allt fler av de som äter i skolbespisningar och på dagis är födda utanför Sverige och även på äldreboenden kommer andelen utlandsfödda att öka. Därför är det viktigt att kunna laga mat som också de känner igen. Det är tanken bakom en utbildning för Kramfors kommuns kockar den här veckan.

Kanel och gurkmeja, russin och dadlar, saffran och gurkmeja.
Det luktar himmelskt om köket i Gudmundråskolan där ett fyrtiotal av kommunens kockar lär sig laga mat med inspiration från Mellanöstern, hälften av dem finns i köket när P4 Västernorrland hälsar på.

Det lagas lammgryta och kyckling, apelsinsallad med russin och en grönsallad med bulgur. Ja, massor av olika rätter håller på att förberedas

– Vår personal behöver inspiration och mer kunskap kring mat från olika kulturer, säger Karin Lidén som är kostchef i Kramfors kommun. Hon menar att maten är en viktig ingrediens för att människor ska känna sig hemma när de kommer till ett nytt land.

– Vi tar emot många asylsökande nu och vi har redan många barn på dagis och i våra skolmatsalar som inte är födda i Sverige. Och snart kommer andelen utlandsfödda att öka även på vara äldreboenden.

– En annan fördel är att vi får lära oss laga mat med mindre kött. Det är nyttig, spännande och färgglad mat som vi ser fram emot att bjuda våra svenska barn på också.

Men egentligen är det svensk mat fast med nya smaker som kockarna nu får provlaga. Råvarorna är de gamla välkända som vi alla känner igen men ibland tillagade och blandade på ett sätt vi inte är lika vana vid.

– Jag brukar säga att det här är ny svensk husmanskost, säger Maria Masoomi. I måndags föreläste hon för Kramforskockarna om olika religioners mat och hur mat från olika kulturer kan användas som integrationsmedel.

I går fick kockarna sedan prova på praktisk matlagning där de lagade just mat från Mellanöstern.

– Det är mer grönsaker i själva maten än vi är vana vid. I Sverige har vi grönsakerna på salladsbordet men här finns den i själva maträtten, säger Patrik Melander som i vanliga fall jobbar i skolköket på Ytterlännesskolan. Idag lagar han en sötsyrlig kycklinggryta och han är säker på att den skulle falla även de svenska eleverna i smaken.

– Men det är klart, barnen är precis som vi; några gillar det som är nytt medan andra är mer försiktiga när det handlar om ny mat.

– Det är alltid bra att få lära sig nått nytt säger Maggan Sundin som tillagar fyllda paprikor med köttfärs och matvete och med en tomatsås över. Det ser gott ut tycker hon.

– Jag har lagat en lammgryta och nu håller jag på med en sallad med morot som jag först har brynt och sen kokat och sen ska det på med lite russin och andra grejer, säger Marianne Lundin som till vardags jobbar på äldreboendet Sundbrolunds kök där hon även lagar mat till skolbarn. Hon tycker det är kul att få jobba tillsammans med andra kockar som hon vanligen inte träffar. Och så är det roligt att få laga andra maträtter än de vanliga.

– Det här är ingen konstig mat säger Maria Masoomi, inte ens för de äldsta svenskarna.  Råvarorna är sådant som de flesta redan känner igen. Den här maten tillagas redan på många äldreboenden och skolor i Sverige med gott resultat.

– Det är viktigt att säga att den här maten inte är stark. Den har mycket smak men den är inte kryddstark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista