Foto: Janerik Henriksson/Scanpix/Arkiv
HÖGA KUSTEN

Forskare kände sig hotad av fiskodlare

3:49 min

Fiskodling vid Höga kusten har debatterats i sommar. Intresseföreningen Rädda Höga Kusten har ordnat protestmöten, medan flera fiskodlare i området ansöker om förnyade och utökade tillstånd för fiskodling. I förra veckan upplevde forskare att de blev hotade av ägare till fiskodlingen.

När lektor Hans Kautsky befann sig i Omnefjärden för miljöinventeringar på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland i förra veckan blev hans båt påkörd en av fiskodlarna. Han har nu polisanmält fiskodlaren för dråpförsök.

– Han körde upp mot sidan av oss och rammade oss. Vi kände oss väldigt hotade och flydde från platsen, säger Hans Kautsky.

P4 Västernorrland har varit i kontakt med fiskodlaren, som inte vill debattera händelsen i radio, men säger att han var övertygad om att det var djurrättsaktivister som var på väg att förstöra hans egendom. Han agerade på grund av att båten befann sig inom området för hans fiskodling, men säger att det inte var meningen att köra på den andra båten.

Han har nu gjort en polisanmälan om olaga intrång mot forskarna. Fiskodlingen har ett skyddsområde på hundra meter utanför själva kassarna.

– Det är svårt att veta var fiskodlingarna ligger, så vi kan ha varit på gränsen där, säger Hans Kautsky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista