Distriktläkarmottagning. Foto: Matilda Jansson
VÄSTERNORRLAND

Svårt att jämföra kvaliteten på vårdcentraler

3:24 min

Att göra ett aktivt val och jämföra kvaliteten på vårdcentraler är svårt. En ny rapport från Myndigheten vårdanalys visar att många anser att det saknas tillräckligt med information.

I Västernorrland har 34 procent av de tillfrågade bytt vårdcentral sedan Vårdvalet infördes.

En av grundidéerna med vårdvalet är att människor ska kunna jämföra skillnader och likheter. Men en ny rapport från Myndigheten vårdanalys, som bygger på enkätintervjuer med 3 354 personer, visar på brister. Bland annat att det är svårt att hitta information om den medicinska kvaliteten hos vårdcentralerna, och att många inte tycker att informationen gör det möjligt att jämföra vårdcentralerna.

– Vi tror att det är viktigt att landstingen nu tar till sig av de här resultaten och att de utvecklar innehållet i informationen utifrån patienternas preferenser. Vi tror också att det kan vara viktigt att man ökar kännedomen om att informationen finns, säger Caroline Andersson, utredare på Myndigheten för vårdanalys.

Möjligheten att hitta andra närliggande alternativ till vårdcentral och att det är jobbigt att börja om hos en ny vårdcentral anges också som orsak till att folk inte byter vårdcentral.

TT

Fråga

Vårdval

Sedan den 1 januari 2010 är alla landsting skyldiga att införa vårdval inom primärvården. Vårdval innebär att patienterna själva väljer vårdcentral. Alla vårdgivare som uppfyller landstingets krav får rätt att etablera sig och ta emot patienter. Landstingen bestämmer själva om ersättningens utformning. Privata och offentliga vårdgivare ska behandlas lika.

Källa: Socialdepartementet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista