1 av 4
Foto: Ulla Öhman
2 av 4
Från vänster: Emil Dahlström, Anton Olsson, Linus Lindgren, Lukas Westerlund och Ludvig Åsberg. Foto Ulla Öhman
3 av 4
Foto: Christer Jonasson
4 av 4
Christian Edesberg och Elenore Lönnefors mäter hastigheter på E4 vid Härnösand. Foto Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Skolbarn lever farligt när bilarna kör för fort

1:42 min

Det är skolstartsvecka i Västernorrland den här veckan och det betyder också att polisen intensifierar hastighetsövervakningen. Och skolbarn som vi har pratat med har nästan alla varit med om otäcka situationer i trafiken.

Varje år dör och skadas barn när de är på väg till eller från skolan.

– En gång kom en bil i full fart  när jag skulle gå över och var mitt i vägen, berättar nioårige Ludvig Åsberg. Jag fick stanna mitt i vägen och jag blev rädd. Bilen åkte bara därifrån.

– När jag har gått till skolan  uppe vid Rosenbäcksallén så har de kört rätt så fort. Ibland kommer bilarna för nära och ibland blir jag rädd, säger Lukas Westerlund, nio år.

– När jag brukar cykla till skolan så kör många för fort för de är försenade, säger Linus Lindgren, åtta år.

– Jag har sett jättemånga bilar och mopeder som kör för fort här. De kör 80 eller 90 fast man bara får köra 50 och några stegrar sig på mopederna. En gång såg vi en moped som kraschade här och den som körde blev skadad, berättar Emil Dahlström och Anton Olsson , båda nio år gamla.

Under skolstartsveckan gör polisen extra många hastighetskontroller. I år står de inte bara utanför skolorna utan på alla möjliga 30 till 60-sträckor i tättbebyggt område i hela länet.

– Men vi står också utanför skolor. Idag stod vi med vår laserkamera utanför en skola i Härnösand, berättar polisen Elenor Lönnefors som tillsammans med Christian Edesfors har tagit flera fartsyndare den här veckan. Fast just utanför skolan körde alla förståndigt och inte för fort, säger Elenor.

Under det första halvåret i år har polisen rapporterat in 2 651 hastighetsöverträdelser. 83 av dem är i Härnösand, berättar Eleonor.

Många kör för fort utanför skolor. När trafiksäkerhetsföreningen NTF mätte hastigheterna utanför skolor i länet för två år sedan så upptäckte de att en majoritet av bilarna körde för fort där det var skyltat 30 km/timmen.

Så här rapporterade vi om den nyheten:

Vid Murbergsskolan i Härnösand körde 77 procent av bilarna fortare än tillåtet.

Vid Böle skola i Timrå körde långt mer än hälften för fort och vid Lillängetskolan i Sollefteå var det flera bilister som körde mer än 60 km i timmen på 30 sträckan. Den enda skola där dom flesta höll hastigheten i just den här mätningen var vid Kyrkskolan på Alnö. Där var medelhastigheten 26 km i timmen tack ett hastighetsgupp i vägen, nått som andra bör ta efter, tycker NTF.

Mona- Lill Landström vid NTF Västernorrland säger att hon önskar att polisen även i år hade gjort hastighetskontoller just utanför skolorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista