Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Polisen kunde inte stoppa stalkare - uppmanade kvinna att kontakta Tv3

3:02 min

Polisen och rättsväsendet i Västernorrland klarar inte av stoppa så kallade stalkers, det vill säga personer som satt i system att förfölja andra. En förföljd kvinna i Örnsköldsvik fick rådet av polisen att istället kontakta Tv3, som gör ett program om stalkning för att få stopp på stalkaren.

Vad tycker du om att polisen hänvisade kvinnan till TV3? Kommentera artikeln.

Det trots att forskning visat att stalkare kan bli mycket farliga. Polisen har sagt att de har svårt att stoppa stalkare och att det skulle vara ett bättre sätt att få slut på stalkningen via tv-programmet än via rättssystemet.

Börje Öhman, informationsansvarig vid polisen i Västernorrland, säger att han inte skulle ha uppmanat kvinnan att vända sig till Tv3.

– Det här är vårat jobb och vi ska klara av det, säger han.  

Han kan samtidigt förstå att polisen uppmanade kvinnan att kontakta Tv3.

– Vi vet hur svårt det är att få stalkarna att upphöra. Det är svårt, men det är vårat jobb.

Hasse Aro, programledare för Stalkers, säger till Aftonbladet att samtliga stalkers som var med i första säsongen av programmet slutade.

– Vi får väl tro på hans uppgifter, men varför det ser ut så kan jag inte förklara. Om vi gör vårt jobb i hela rättskedjan kan vi få de att sluta. Men det gäller att vara tydlig och markera. Har en person dömts för olaga förföljelse och sedan fortsätter ska personen åka in igen, säger Börje Öhman.

Vad beror det på att polis och rättsväsendet inte klarar av att stoppa stalkare?

– Fler ärenden borde gå vidare till rättegång.

Susanne Strand, kriminolog vid Mittuniversitet, har reagerat över tv-programmet och tycker att det är fel att ta upp stalkningsfall i tv.

– Ofta har personer en psykisk ohälsa och då är det fel att de visas upp dem, säger hon.

Att stalkare som varit med i programmet Stalkers slutat med förföljning är ingen garanti att de inte fortsätter längre fram, säger Susanne Strand.

– Det har inte gått så lång tid sedan programmet. De som förföljer under lång tid kan också ha ett uppehåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista