1 av 2
Vattentäkter kan komma att klassas som riksintressen och då kan statusen höjas.Foto: Scanpix
2 av 2
Kerstin Eriksson, Länsstyrelsens miljöenhet. Foto: Stig Edfast
VÄSTERNORRLAND

Vattentäkter kan komma att skyddas bättre

"Mycket kan utgöra ett hot mot vårt rena vatten"
1:21 min

De fyra stora vattentäkterna i Wifsta, Matfors, Grönsta och Nolby i Sundsvalls och Timrå kommuner kan komma att klassas som riksintresse, enligt ett förslag från Länsstyrelsen.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och med status som riksintresse kan täkterna bättre hävda sig mot andra starka samhällsintressen som till exempel vägbyggen.

– Har man ett riktigt bra dricksvatten och det klassas som Riksintresse, så är det naturligtvis statushöjande, säger Kerstin Eriksson, på Länsstyrelsens miljöenhet som varit med att skriva det förslag som nu skickats till Hav- och vattenmyndigheten.

Det är Hav- och Vattenmyndigheten som begärt in förslag från hela landet på vattentäkter som ska kunna klassas som riksintresse. Täkterna ska uppfylla en lång rad kriterier när det gäller till exempel vattenkvalitet, långsiktighet och tillgång. För att komma ifråga ska en täkt kunna försörja minst 50 000 personer med vatten.

Alla vill ha rent vatten men det är ändå inte självklart att vattenfrågan kommer i första hand, säger Kerstin Eriksson

– Rent generelllt så vill förstås alla ha ett bra vatten, men i många frågor kan olika intressen stå mot varandra. Det kan handla om järvägs- eller vägbyggen eller avfallsanläggningar och annat som i sig kan utgöra ett hot mot vårt rena vatten. Då blir statusen som Riksintresse viktig när stora frågor ska avgöras.

Kerstin Eriksson tror att frågan om olika vattentäkter som Riksintresse kan komma att avgöras under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".