Idag går E4:an rakt igenom Örnsköldsvik, men enligt Trafikverket är den bästa lösningen att dra en tunnel genom Åsberget. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Trafikverket: "Åsbergstunnel bästa lösningen för Örnsköldsvik"

Trafikverket slår nu fast att en tunnel genom Åsberget är den bästa lösningen för E4:an genom Örnsköldsvik. Men några konkreta planer på någon tunnel finns inte med i Trafikverkets förslag till infrastruktursatsningar fram till 2025.

Behövs en tunnel genom Åsberget? Kommentera artikeln.

Däremot konstaterar man att en tunnel är nödvändigt om man ska nå miljökraven när det gäller partiklar i luften i Örnsköldsvik.

– Örnsköldsviks kommun konstaterar att Trafikverket bekräftar att en tunnel genom Åsberget är den åtgärd som får störst effekt på luftmiljön i Örnsköldsviks centrum och att den är en nödvändighet för att långsiktigt nå miljökvalitetsnormen för partiklar. Det är därför anmärkningsvärt att Trafikverket i sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 inte har prioriterat denna åtgärd, särskilt med tanke på att Sverige riskerar böter från EU om miljökvalitetsnormen överskrids, säger kommunalrådet Glenn Nordlund (S).

Oavsett när en förbifart kan bli verklighet är Trafikverket och kommunen överens om att en ny E4-sträckning inte löser alla problem, vare sig när det gäller säkerhet eller miljö. Trafikverket Region Mitt planerar i samråd med Örnsköldsviks kommun en rad åtgärder i anslutning till befintlig E4 genom centrum, bland annat ombyggnad av cirkulationsplatser och av gång- och cykelpassager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".