Daniel Wäjersten, lärling hos Svante Båth på Bergsåker, tillsammans med en av stallets hästar. Foto: TullaMaja Fogelberg
P4 Morgon

Daniel Wäjersten är spänd inför Sveriges största lopp för lärlingar på Bergsåker

1:43 min

Lärlingssystemet är på väg tillbaka. Regeringen jobbar för att utforma ett sådant för att råda bot på arbetslösheten i Sverige. Men inom travsporten har lärlingsyrket funnits sedan 70-talet och att vara lärling hos en travtränare är samma sak som att vara anställd.

Årets största händelse på Bergsåkers travbana äger rum i helgen när det är dags för Open Trot. I hemmakuskens Svante Båths stall jobbar Daniel Wäjersten som hästskötare och lärling. Inom travet är lärlingskontraktet inte en del av en utbildning, som inom vissa hantverksyrken.

– Det är som vilken anställning som helst, säger Daniel Wäjersten.

Han har flyttat till Bergsåker för att lära sig så mycket som möjligt. I framtiden vill han skaffa licens för att bli travtränare med ett eget stall. I morgon kör han hästen Bell i landests största lärlingslopp.

– Jag är spänd, man vill verkligen att det ska gå bra. Bara att tävlingen är tv-sänd gör att man kan få en jätteskjuts, att folk vet vem man är. Så det gäller att synas i dom sammanhangen.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista