1 av 2
Maria Thunberg, initiativtagare till "Kom ut Kramfors". Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 2
Kim Wallin tror att föreningen behövs. Foto: Maria Ågren/ SR.
Kramfors

Startar HBTQ-förening i Kramfors

1:28 min

Genom kultur ska Kramforsborna få lära sig mer om HBTQ-frågor. Det hoppas Maria Thunberg, som har tagit initiativet till den fristående HBTQ-föreningen "Kom ut Kramfors".

– Kulturuttryck och den typen av arrangemang kan vara ett bra sätt att öppna upp för andra människor, att se att det finns andra perspektiv, säger Maria Thunberg, som tror att nyckeln till ökad förståelse och acceptans är kunskap.

Kim Wallin är en av flera kramforsbor som är positiva till den nya föreningen. Han tror att det kan vara bra för Kramforsborna att bredda sina perspektiv lite.

- Det behövs, det tror jag nog. Folk här är lite insnöade, säger Kim Wallin och får medhåll från Lisa Harlin.

- Det tycker jag är ett jättebra initiativ.

När Maria Thunberg växte upp saknade hon någon som vågade prata om HBTQ-frågor, och det var där idén till Kom Ut Kramfors slog rot. Redan i höst hoppas hon att föreningen, som är politiskt obunden och frikopplad från RFSL, ska kunna arrangera sitt första evenemang, och hon har stora planer för framtiden. Men på lång sikt ser hon gärna att föreningen inte behövs.

– Det vore ju det absolut bästa, att de här frågorna lyfts ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista