1 av 2
Foto: Lennart Sundwall/Arkiv
2 av 2
Mats Bergmark, utvecklingsstrateg på Räddningstjänsten. Foto Stig Edfast
VÄSTERNORRLAND

Dåligt uppdaterade vattentäkter innebär problem för räddningstjänsten

Att vattenskyddsområden kring våra vattentäkter är dåligt uppdaterade kan innebära problem för räddningstjänsten. Många skyddsområden är idag för små för att ge en bra bild av vilka räddningsåtgärder som är de rätta.

Det är viktigt att de utvidgas och att ny information om markens beskaffenhet görs tillgänglig. Det säger Mats Bergmark som är utvecklingsstrateg på Räddningstjänsten.

– När en olycka inträffar så gäller det att handla snabbt. Om en räddningsledare kommer ut till olycksplatsen utan bra information om till exempel markens beskaffenhet blir det riktiga besluten mycket svårare att fatta, säger Mats Bergmark.

De flesta av dagens vattenskyddsområden kom till mellan 1960 och 1990 och på den tiden gjordes de ytmässigt mycket mindre än de områden som görs idag

– På 60-70- och 80-talen hade man inte riktigt den syn på vattenskydd som vi har idag, säger Mats Bergmark.

– Vattenskyddet hade inte lika hög prioritet som idag. I Sverige har vi varit vana att det har varit lätt att få fram bra vatten i stora mängder. Men nu finns det inte så många nya täkter att ta i anspråk och vi inser att vi måste vara rädda om de vi har. Därför är det viktigt att vattenskyddsområdena ses över så att de verkligen ger vattnet ett bra skydd, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista