1 av 2
Leonidhas Vasili vill ha en rymlig lägenhet för sin dotters skull. Foto: Anna Morveto
2 av 2
Ingrid Isidorsson, sektionschef på arbetsförmedlingen. Foto: Anna Morveto
SUNDSVALL

Blir kvar i Migrationsverkets lägenhet trots uppehållstillstånd

1:38 min

Bostadsbristen i landet gör så att familjer som fått uppehållstillstånd inte kan flytta ifrån migrationsverkets tillfälliga bostäder. Leonidhas Vasili och hans familj har haft uppehållstillstånd i sju månader men ännu inte hittat ett nytt hem.

Enligt migrationsverket finns det nästan 400 personer i Medelpad och Härnösand som bor kvar i tillfälliga lägenheter i väntan på att bli placerade. Leonidhas Vasili och hans familj är i den situationen. Dessutom har han en dotter med en svår sjukdom som förvärras av lägenheten de bor i nu.

– Vår nuvarande bostadssituation i en liten tvåa i migrationsverkets bostäder i Kvissleby försämrar min dotters tillstånd, lägenheten är dammig och trång, säger Leonidhas Vasili.

Dottern har en sjukdom som heter cystisk fibros, sjukdomen gör så att de slemproducerade körtlarna i kroppen inte fungerar och det påverkar i första hand luftvägarna och magen. Enligt läkarens rekommendationer behöver dottern ett eget rum då det finns en stor risk för infektioner och även ett utrymme för att utföra andningsövningar, något som inte är möjligt i den nuvarande lägenheten.

– Här är det trångt och dammigt och snart kommer vintern och då kan hon inte vara ute och göra sina andningsövningar heller, säger Leonidhas Vasili.

Leonidhas Vasili pratar inte många ord svenska, men han går på svenska för invandrare och försöker lära sig. Han har tagit hjälp av arbetsförmedlingen för att lösa familjens bostadssituation men på grund av långa köer hos arbetsförmedlingens bostadsenhet i Norrköping har det tagit lång tid.

– Jag vill inte bli behandlad bättre eller sämre än någon annan svensk familj, jag vill bara ha hjälp att hitta en lägenhet till min dotter för här blir hon bara sämre istället för bättre, säger han.

Ingrid Isidorsson är sektionschef på arbetsförmedlingen och hon säger att i fall som de här försöker de påskynda processen med bosättning. Men i och med att det är bostadsbrist i Sundsvalls kommun och många andra kommuner i landet så kan det ta upp till ett år innan en familj får en lägenhet.

– Jag tror att det inte har att göra med att man har speciella behov utan det sitter i att det inte finns bostäder många gånger, säger Ingrid Isidorsson.

Anna Morveto
anna.morveto@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista