Västernorrland

En femtedel av länets vattentäkter ligger inte inom skyddsområde

2:02 min

Omkring 20 procent av länets vattentäkter saknar vattenskyddsområde, ett område som skyddar mot förorening från verksamheter och markanvändning.

Det trots att vatten numera klassas som vårt viktigaste livsmedel. Det handlar i samtliga fall om mindre täkter, men även när det gäller många större, som bildats för 30 eller 40 år sedan, har ingen uppdatering gjorts.

Situationen är likartad runt om i länet, några exempel: 
av Örnssköldsviks 26 vattentäkter saknar sju vattenskyddsområde. Det största skyddsområdet, det för täkten i Järdal ska nu uppdateras. Av de övriga har de flesta tillkommit på 70- och 80-talen och har inte uppdaterats.

Sollefteå har 35 vattentäkter varav fem saknar vattenskyddsområden. Dom skyddsområden som finns har kommit till i huvudsak mellan 1970 och 1990 och har inte uppdaterats. Kommunen har nu lovat Vattenmyndigheten att uppdatera de fem största fram till 2015.

Ånge har elva täkter, inga har uppdaterats och två saknar skyddsområde.

Även i Sundsvall/Timrå finns några små täkter utan vattenskyddsområde. De fem största har reviderats under 2000-talet, men även här innebär brist på resurser att många inte uppdaterats.

Uno Schön är process- och utvecklingssansvarig på MittSverige Vatten och han anser att situationen ändå är okej.

– Vi har kanske inte järnkoll men tillräckligt bra kunskaper om våra vattentäkter. Att dom inte uppdaterats betyder inte att dom inte är bra. Det kan handla om grundvattentäkter i områden där det inte finns risk för komplikationer, säger han.

Stig Edfast

stig.edfast@sverigesradio.se
060-190368

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista