De två män som är misstänkta för mord på 65-åring kan komma att dömas till fängelse, då de inte bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning.
HÄRNÖSAND

Mordmisstänkta kan dömas till fängelse

1:38 min

Båda de misstänka för mordet på en 65-årig man i Härnösand i våras kan dömas till fängelse. Idag kom det rättspsykiatriska utlåtandet som visar att inte heller 22-åringen bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning.

För 22åringens del har åklagaren yrkat på livstids fängelse.
– Det är egentligen det enda alternativet, säger Staffan Blyberg.

22-åringens advokat Göran Telhammer hoppas ändå att rätten ska ta hänsyn till hans klients relativt låga ålder.

Den yngre av de båda misstänka kan däremot inte dömas till livstid eftersom han inte var 21 år när brottet begicks utan bara 18. För ungdomar är praxis att man halverar straffet vilket i detta fall skulle kunna bli 7-8 års fängelse, enligt Staffan Blyberg. Han vill att även 19-åringen ska dömas för mord eller åtminstone medhjälp till mord.

19-åringens advokat Erik Hansson menar att rätten även skulle kunna döma hans klient till exempel för grovt misshandel.

Att 19-åringen försökte hejda sin kompanjon tidigare under mordnatten som minst ett vittne har berättat om behöver inte betyda att 19-åringen var mindre aktiv eller mindre aggressiv under mordet, anser åklagaren.

Tisdag den 3:e september fortsätter rättegången med kompletterande slutpläderingar just vad gäller ansvarsdelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista