Tullverkets alkoholbeslag. Foto: Tullverket
Sundsvall

Stor spritsmugglingshärva tas upp i Hovrätten

1:37 min

Idag börjar rättegången i Hovrätten angående den stora spritsmugglingshärva som avslöjades i Sundsvall för två år sedan. Två huvudmän dömdes i tingsrätten till omkring två år i fängelse. vardera för att ha organiserat smuggling av 100 000 tals liter alkohol från Tyskland till Sundsvall. Men domarna i tingsrätten överklagades av både advokatsidan av och åklagarna.

Tullen kom smugglingen på spåren när de stoppade en av ligans transporter i Skåne redan våren 2010. Och exakt ett år senare slog polisen till och grep nio personer i Sundsvalls området.  Tillslaget beskrevs som Norrlandstullens största gemensamma insats mot smuggling någonsin.

Över 80 dömdes
Rättegången i Tingsrätten blev gigantisk. Totalt var 86 personer åtalade för brott varav omkring 80 personer dömdes, de flesta köpare av spriten.

Två män dömdes för att ha styrt spritsmugglingen. Under sig hade dom chaufförer och lotsar som i många fall genomfört sprittransporterna, även spejare har använts för att kolla efter tull- och poliskontroller på vägarna. Sedan hade man också en beställarorganisation som perosner skött via internet.

Vill se strängare straff
Huvudmännen dömdes i tingsrätten till omkring två år i fängelse vardera. Men åklagaren Karin Everitt vill nu se strängare straff i Hovrätten. Hon vill att rätten också ska döma dom för grova bokföringsbrott. Det handlar om miljonbelopp.

– De har bedrivit en verksamhet som är bokföringspliktig, säger Everitt. Männen är på fri fot idag och har genomgått sitt straff. Men om Hovrätten skärper straffet så finns det ytterligare tid i fängelset att avtjäna, säger åklagare Karin Everitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista