Om en trilling går bort får du själv bestämma dig för om du vill vara tvilling eller trilling i fortsättningen. Foto: Ramon Espinosa/AP
Förmiddag i P4

"Du bestämmer själv om du är tvilling"

3:33 min

Oavsett om din tvilling aldrig funnits eller inte längre gör det, bestämmer du själv om du vill vara tvilling eller inte. Enligt Paul Lichstenstein på svenska tvillingregistret är det en fråga om identifikation.

Det finns inget medicinsk eller biologisk svar på när man räknas som tvilling, trilling eller fyrling. Paul Lichstenstein, chef på svenska tvillingregistret på Karolinska institutet, säger att det helt och hållet är en filosofisk fråga.

– Jag tror att de flesta nog skulle säga att man är tvilling om man föddes som tvilling, även om ens tvilling dör efter den tiden. Då tror jag folk identifierar sig som tvilling ändå, men det kan man ju välja själv förstårs, säger han.

Det har på svenska tvillingregistret aldrig gjorts någon undersökning i ämnet, huruvida människor i den situationen väljer att identifiera sig.

Om en av tvillingarna dör i magen och man föds utan sin tvilling är det egentligen samma regler som gäller i den situationen.

– Det inte alls speciellt ovanligt att det händer utan att man vet om det. Så även om man varit tvilling så vet man inte om det och då identifierar man sig aldrig som tvilling, säger Paul Lichstenstein.

Om man är trillingar och någon försvinner blir man då tvillingar?

– Ja, det är väl fortfarande samma svar. Men vårat register bygger på dem som har föds som tvillingar. Så om det fanns trillingar under graviditeten och den ena dog under graviditeten blir de registrerade som tvillingar hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista