1 av 2
Det fanns bilder på hur kvinnan rider i förundersökningen och som åklagaren lyfte fram som bevismaterial
2 av 2
I förundersökning finns bilder på hur kvinnan bland annat står på en stege och målar ett hus.
Härnösand

Fem års fängelse för bedrägeri mot Försäkringskassan

Ulla Öhman har läst domen
0:56 min

Det blev fem års fängelse för den 55-åriga kvinna som har lurat till sig 14 miljoner i olika ersättningar från Försäkringskassan genom att spela handikappad. Kvinnan blir också skadeståndsskyldig och ska betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.

Domen är 23 sidor lång. Tingsrätten skriver att huvudfrågan i målet varit om kvinnan, oavsett orsak och diagnos, varit så funktionsnedsatt att hon behövt hjälp minst 20 timmar i veckan med sina grundläggande behov, såsom hygien, intag av mat och påklädning. Det är vad som krävs för att få bidragen. Tingsrätten kommer fram till att hon inte varit berättigad till assistansersättning.

Nästa fråga som Tingsrätten ställer i sitt resonemang är om hon haft brottsligt uppsåt. Där har man kommit fram till att hon har varit medveten om att hon inte var i behov av den hjälp hon fick och att hon inte hade rätt till den. Hon hade alltså uppsåt till brott menar domare Anita Enocksson och hennes meddomare.

Kvinnans bror, som var medåtalad, döms för medhjälp till grovt bidragsbrott till villkorlig dom och skadestånd på 163 000 kronor.

Bakgrunden till domen

Kvinnan hade fått handikappersättning sedan 1989 och assistansersättning sedan 1994 från Försäkringskassan. Åtalet gällde dock bara de senaste tio åren.

Kvinnan var helt rullstolsbunden enligt intygen till Försäkringkassan. Hon behövde assistenter omkring sig nästan hela dygnet för att överhuvudtaget kunna överleva och hon skickade in detaljerade tidslistor om när hon behövde hjälp med matning, att gå på toaletten och så vidare. Hon fick sitt hus handikappanpassat, likaså bilen.  Men så sprack bubblan efter att en nyanställd assistent fattat misstankar.

När fallet polisanmäldes spanade polisen på henne och åklagaren kunde vid rättegången visa upp filmer och bilder där kvinnan rider, där hon står på en stege och målar ett hus och en film där hon springer med en hund.

Kvinnan medgav inte att det var hon på bilderna. Inte heller när man såg henne i en övervakningsfilm när hon handlade med varukorg i handen, ryggsäck på ryggen och gick omkring till synes utan problem trots att hon enligt egen utsago lider av en sjukdom, som tvingar henne till rullstol och gör att hon knappt kan lyfta ett mjölkpaket.

– Det är inte jag men det kan möjligen vara en annan personlighet som gör alla de där sakerna, säger kvinnan i polisförhör.

Det blir sedan hennes försvar i tingsrätten, där hon hävdar att hon har mellan 25 och 30 olika personligheter.

– Olika personligeheterkan vara olika friska och sjuka. Om jag till exempel har feber så kan en annan personlighet träda fram och febern försvinner.

På samma sätt säger hon att andra personligheter har skrivit under diverse dokument med hennes namnteckning.

I förundersökningen  finns bland annat förhör med flera av kvinnans totalt 33 assistenter som vittnar om hur de matat höns, skött om hästar, skottat snö och avverkat skog på kvinnans gård istället för att ta hand om hennes personliga behov. Flera av dem berättade under rättegången att de aldrig lyft henne eller haft någon som helst kroppskontakt med henne. Till assistenterna ska kvinnan ha sagt att det var ett amerikanskt försäkringsbolag som betalade ut pengarna och att hon kunde använda dem hur hon vill.

Det var en nyanställd assistent som till slut anmälde att det inte stod rätt till. Enligt den assistenten är kvinnan fullt kapabel att klara sig själv och även röra sig även längre sträckor utan rullstol eller assistans. Hon behöver ingen hjälp med personlig hygien, mat eller annat. Kvinnan var ofta bortrest när assistenterna utförde sina arbetsuppgifter. Allt det här fick assistenten att kontakta chefen för assistansbolaget.

Men det finns läkarintyg som visar att kvinnan är sjuk. En distriktsläkare i Härnösand intygar att hon lider av en allvarlig muskelsjukdom och han kan inte förstå att hon kan gå. Han sa dock under rättegången att när det skulle göras vidare utredningar av hennes tillstånd så valde hon att byta vårdcentral.

Kvinnan sa vid rättegången att hon inte klarar sig alls utan assistenterna. Att hon låtit assistenterna jobba i skogen och på gården, utan att hon varit med, är hon mycket förvånad över och säger att hon trott att hon varit med. Hon säger att det förmodligen är en annan personlighet som tagit över och inte följt med. Hon menar att hon behöver sina assistenter för att kunna finna i tid och rum och för att inte helt förtvina och försvinna.

Hon förnekar att hon försökt lura till sig några pengar och säger att hon litat till läkarintygen, som säger att hon lider av en allvarlig muskelsjukdom. Att den person som sitter i sin rullstol skulle kunna köra bil själv är omöjligt, enligt kvinnan. När hon i polisens film ser sig själv köra bil säger hon att det är med skräckblandad förtjusning hon ser vad hennes kropp kan göra.
 

 Ett urval av det vi tidigare publicerat om fallet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".