Koppar har blivit mer och mer stöldbegärligt och stölder av kopparkablar har orsakar tågstopp. Foto: Karin Markhede/SCANPIX
TÅG

Kopparstölder orsakar tågförseningar

Sten Vikberg: "Det finns tecken som tyder på organiserad brottslighet"
4:17 min

Tågtrafiken har drabbats av en del förseningar den senaste veckan på grund av kopparstölder. Den nya mötesstationen i Gårdsjön i Njurunda utsattes för kopparstölder vid två olika tillfällen i början av förra veckan och igår morse var det stölder i Tierptrakten som försenade tågen.

Under åren har stölderna av metallskrot ökat i Sverige. Här i Västernorrland har till exempel sju ton koppar och brons stulits vid ett inbrott på industriområdet i Timrå, Njurunda kyrka har blivit bestulen på 60 kvadratmeter kopparplåt. Återvinningsföretaget Stena recykling i Töva, väster om Sundsvall, har fått påhälsning av koppartjuvar vid flertalet tillfällen. Koppartråd till ett värde av 70 000 kronor har stulits från en låst container i Drömme, utanför Örnsköldsvik.

Metall har blivit stöldbegärligt och enligt Sten Vikberg, enhetschef för signal- och säkerhetssystem på Trafikverket är det svårt att skydda järnvägarna från stölder.

– Vi har 11 000 mil statlig järnväg och det är svårt att bevaka hela anläggningen, så det är klart att det är lättillgängligt, säger han.

De som stjäl koppar går in vid järnvägen och klipper jordkablar. Enligt Sten Vikberg är det förenat med en risk.

– Barnorna är trafikerade av tåg. Dessutom är det mycket ström i kablarna så det gälle ratt veta vilken kabel man ska klippa i för att inte få ström i kroppen. Hösten 2010 var det en person som förolyckades när den klippte i fel kabel, säger han.

Enligt Sten Vikberg är det två grupper som ägnar sig åt kopparstölder.

– Det är dels drogmissbrukare som vill ha inkomst till sina dagligas behov men det finns också tecken som tyder på organiserad brottslighet.

När de ska bygga ny järnväg har det hänt att de blivit av med stora rullar med koppar.

– Då måste de ha stora fordon att transportera det med och lastmaskiner. Därför misstänker polisen att det är mer organiserat, säger Sten Vikberg.

Sten Vikberg hoppas att det går att stoppa brottsligheten.

– Vi jobbar förebyggande och märker våra kablar. När vi får koppar stulet byter vi ute kablarna mot aluminiumkablar istället. Då har vi fått positiva effekter. Men det är inte kostnadseffektivt att byta ut all koppar i järnvägen utan vi tar det efterhand, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".