1 av 2
Foto: Lennart Sundwall/Arkiv
2 av 2
Härifrån kajen i Köpmanholmen har det åkt närmare 35 000 människor i sommar. Foto: Lennart Sundwall
ÖRNSKÖLDSVIK

Skärgårdstrafiken i Höga Kusten ökade med 15 procent

1:31 min

Turistströmmen ut till öarna i Höga Kusten har ökat med ungefär 15 procent i sommar. Det visar siffror från de två stora bolag som sköter trafiken ut till bland annat Ulvön och Trysunda.

Under tre sommarmånader juni till augusti såldes det nästan 35 000 biljetter till kommunens två båtar ut till skärgården. För båten med avgång från Köpmanholmen innebär det en ökning med nästan 15 procent, jämfört med förra året. Maj-Britt Bergman och hennes man Johan från Östergötland, stod och väntade vid hamnen i Köpmanholmen idag.

– Det ska bli spännande att komma ut dit igen. Jag var här någon gång på 70-talet senast, säger hon.

Höga Kusten båtarna, med avgång från Ullånger och Docksta, har också ökat antalet passagerare. Ungefär 10 000 människor har tagit sig ut till skärgården via just det här bolaget. Detta är på inget sätt rekord. Sommaren 1994 åkte 16 000 passagerare från Ullånger och Docksta ut till Ulvön och Trysunda.

Det är däremot rekord för de kommunala båtarna, som 34 749 har åkt med i sommar.

Förutom dessa siffror kan dessutom läggas till andra passagerarbåtar från Örnsköldsvik och alla privatbåtar. Ann-Katrin Falk Nordin som jobbar på den restaurang och det vandrarhem som finns vid kajen i Köpmanholmen har märkt ett ökat intresse för båtarna.

– Det har varit fint väder och en extra båt som tagit mer folk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista