Foto:Christer Suneson
Sundsvall

Huvudåtalad i spritsmugglingshärvan vill bli frikänd

1:18 min

Idag inleddes rättegången i Hovrätten angående den stora spritsmugglingshärva som avslöjades i Sundsvall för två år sedan. Två huvudmän dömdes då i tingsrätten till omkring två år i fängelse. vardera för att ha organiserat smuggling av 100 000 tals liter alkohol från Tyskland till Sundsvall. Men domarna överklagades av både åklagaren och männens advokater.

Åklagaren menar att spritresorna från Sundsvall till Tyskland varit omfattade och att ligan smugglat in stora mängder öl, vin och sprit som de sedan sålt vidare till kunder. både här i Sverige och i Norge.

Domarna dubbelt överklagade
I tingsrätten dömdes de två huvudmännen till omkring två års fängelse vardera. Men åklagaren ville se att de också dömdes för grova bokföringsbrott därför överklagade hon till Hovrätten. Men även advokaterna överklagade fängelsedomarna.

– Jag vill se min klient helt friad från de här misstankarna. Han har tagit in alkohol till Sverige för eget bruk, säger mannens advokat Ragnar von Beetzen

Alkoholen för eget bruk
Åklagaren menar att de huvudåtalade hade styrt upp smugglingen med chaufförer, medresenärer (vars roll var att ta på sig delar av frakt), lagerlokaler, lönelistor med mera. Totalt räknas ligan ha fört in nästan 200 000 liter öl, 7000 liter sprit och 1700 liter sprit Tyskland.

De båda männen menar att de mängder som åklagarna påstår att de smugglat inte alls stämmer. De har tagit emot beställningar från många andra. Men för deras egen personliga del handlar det om införsel av alkohol för eget bruk.

I tingsrätten dömdes totalt omkring 80 personer varav de flesta för att ha köpt illegal alkohol.

Vill bli rentvådd
De båda huvudmännen har i stort redan avtjänat det fängelsestraff som utdömdes av tingsrätten. Så det handlar nu om att min klient vill få sitt namn rentvått, säger advokat von Beetzen.

– Han har suttit häktad väldigt länge och vi menar att han bör bli helt frikänd, säger Ragnar von Beetzen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista