Jonna Jinton i Grundtjärn har vunnit årets kulturpris för unga.
Förmiddag i P4

Jonna Jinton får kulturpris för unga

2:33 min

Jonna Jinton får årets kulturpris för unga som delas ut av Mittnordenkommittén. Hon är bloggare, fotograf och driver ett smyckesföretag. Motiveringen till priset är att hennes engagemang för landsbygden gör henne till en förebild för unga i Mittnorden.

Jonna Jinton är från Grundtjärn utanför Junsele. Hon tror att det är en av andledningarna till att hon fick det här priset.

– Att jag bosatte mig här på landsbygden och startade företag och visar att det är möjligt för unga att man faktiskt kan gå en annan väg också, säger Jonna Jinton.

Priset kom som en chock för Jonna Jinton.

– Jag satt på tåget kommer jag ihåg. Och så ringde ett hemligt nummer och jag trodde att det var en telefonförsäljare så jag svarade lite surt. sen fick jag reda på att jag hade vunnit det här priset. Jag kunde inte hålla inne min glädje. Alla på tåget tittade på mig. Jag blev så himla glad.

Motiveringen till att Jonna Jinton fick det här priset var att hon är en förebild för unga i Mittnorden. Själv tycker hon det är svårt att säga om sig själv att hon är en förebild.

– Men om man ser på responsen jag får av unga och så där via mail. Att man fått höra att man hjälpt till med deras drömmar och visar att det går och så där. På det sättet känner man väl att man är en förebild ibland, säger hon.

På lördag får hon ta emot priset i Kauhajoki i Södra Österbotten under en matmässan.

– Det ska bli väldigt spännande, både nervöst och pirrigt och allt, men det ska bli jättekul, säger Jonna Jinton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista