Båten vid olycksplatsen. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
ÖRNSKÖLDSVIK

Olycksbåten gick i 48 knop

Lennart Sundwall om polisens nya uppgifter
1:03 min

Med hjälp av olycksbåtens gps har nu polisen i Örnsköldsvik kommit fram till att båten, som var inblandad i den svåra båtolyckan där tre människor omkom, färdades i 48 knop, vilket motsvarar 86,4 kilometer i timme.

Polisens nya fakta kom fram med hjälp av gps-tillverkaren. 400 meter innan båten av allt att döma krockade med en stålboj hade olycksbåten en hastighet av 48 knop. Därefter bröts av någon anledning kontakten med gps-funktionen.

Enligt Maria Näslund, förundersökningsledare, stärker de här uppgifterna polisens teorier om att båten kort därefter krockade med den stålboj som finns ungefär 500 meter från land.

Tre människor omkom sedan båten slagit runt på stranden. De första preliminära obduktionsresultaten visar att ingen dog av drunkning. Den fjärde personen som skadades svårt, vistas fortfarande på univerisitetssjukhuset i Umeå och har ännu inte kunnat höras av polisen.

Det finns ännu inga uppgifter om någon av personerna hade alkohol i kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".