Per Herrey marknadsför Sollefteå som en deckarstad under stora bokmässan i Göteborg.
Förmiddag i P4

Per Herrey marknadsför Sollefteå som den nya deckarstaden

3:35 min

Han spenderade sitt första år i livet i Sollefteå. Nu ska han marknadsföra sin födelseort med hjälp av sin debutbok på stora bokmässan i Göteborg.

Per Herrey är jurist och många känner igen honom från Melodifestivalen 1984 då han vann tillsammans med sina bröder. Något som få visste är att han ursprungligen kommer från Sollefteå och det var svaret på varför hans debutbok utspelar sig just där.

-- Jag kom på ett återbesök till Sollefteå 2007 och i den vevan så började planen och tankarna på den här storyn som jag har skrivit. Som heter skuldens pris och tyckte att det var ju lämpligt att placera den i Sollefteå. Jag tyckte det var lite kul, säger Per Herrey.

Hans bok är en kriminalroman som bygger på hans egen situation och hans alter ego.

– Ja, det är lite så inspirerat från verkligheten kan man ju säga.

– En påhittad förbundsjurist som jobbar på ett påhittat musikerförbund som råkade ut för en del konstigheter. Ja hans guddotter som kommer från Sollefteå som är musiker, hon har hamnat lite i trubbel med lite elaka manager, säger han.

Under bokmässan i Göteborg ska Per Herrey marknadsföra Sollefteå som den nya deckarstaden.

– Ja, alltså någon myntade att Sollefteå var den nya deckarstaden, så det kommer alltså bli en jättebild på Sollefteå med fond, som det kommer stå Sollefteå den nya deckarstaden på. Så det blir kul!

Du ska skriva två uppföljare. Ska de också utspela sig i Sollefteå?

– Absolut! Första boken kan man säga är en introduktion till en lite större berättelse och den utspelar sig i allra högsta grad i Sollefteå kan jag säga.

När kommer du hit och hälsar på nästa gång?

– Ja du, det blir nog, jag skulle tro inom några veckor faktiskt, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista