A-streptokocker är den bakterie som ligger bakom den såkallade köttande bakterien. Foto: Håkan Lindgren/Scanpix
SUNDSVALL

Köttätande bakterie sprider sig - Ing-Marie drabbades

Ing-Marie Nordlander: "De opererade mig akut"
5:23 min

En livsfarlig köttätande bakterie sprider sig snabbt i Stockholm, skriver Dagens Medicin. En av de som drabbats av bakterien är 71-åriga Ing-Marie Nordlander från Kramfors.

 Ing-Marie Nordlander drabbades av mördarbakterien för ett år sedan.

– Jag blev jättesjuk. De upptäckte bakterien när jag åkte in till sjukhus med en fot som hade svällt upp, säger hon.

Bakterien heter Nekrotiserande fasciit och är en mycket aggressiv bakterie som kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn. Om drabbade ska ha en chans att överleva måste all infekterad vävnad tas bort omedelbart.

Ing-Marie Nordlander var tvungen att operera foten och även ryggraden för att bli av med bakterien. Hon har inte behövt amputera några kroppsdelar, men gjorde fem olika operationer för att bli av med den.

– Jag låg på sjukhus i tre månader. Livet hängde som på en skörtråd, säger hon.

Hon vet fortfarande inte hur hon fick bakterien, men läkaren tror att det var genom ett sår.

– Läkarna hittade en liten svart prick på en tå. Bakterien kan ha kommit in där, trodde läkaren, säger Ing-Marie Nordlander.

Nekrotiserande fasciit orsakas av streptokocker som vanligtvis orsakar halsfluss. Det är en bakterie som många människor redan bär på, utan att bli sjuka. Bakterien kallas "köttätande" eftersom bakterierna kan tränga sig ner i huden genom småsår och sedan in i musklerna där de kan döda vävnad och "äta" sig in i kroppen.

Forskare vid Danderyds sjukhus har konstaterat 24 fall vid Danderyds sjukhus sedan 2008, varav 23 fall inträffade mellan 2010 och 2012.

Utbredningen i resten av landet ska nu kartläggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".